miércoles, 25 de abril de 2012

A17

1)    Anàlisi de l’hemeroteca
Diari: LA VANGUARDIA
Aspectes generals
-Denominació: “Hemeroteca”
-Ubicació de l’accés a l’hemeroteca: Accessible, fàcil de trobar http://www.lavanguardia.com/hemeroteca/index.html
-Cobertura temporal: (La més completa) De l’1/02/1881 fins el dia d’avui.
-Cost: 0 euros
Sistema de consulta
-Operadors booleans: AND, OR, NOT, XOR, SAME, WITH, NEAR, ADJ
-Frase literal: Hi ha possibilitat de fer una cerca entre cometes.
-Acotació temporal: L’Hemeroteca de La Vanguardia ofereix la possibilitat d’acotar temporalment la cerca. D’aquesta manera, és possible fer una cerca limitant els resultats depenent de quin període de temps ens interessi.
-Acotació en col·leccions: Si volem cercar continguts que hagin aparegut a la portada del diari podem clicar a “mostrar solo portades”, però també podem acotar la cerca de manera que ens apareguin articles d’edicions o suplements de La Vanguardia, com per exemple “Suplemento de Ciencia”, “Clasificados”, “Suplemento Domingo Catalunya”.
-Acotació multimèdia: no hi ha possibilitat de destriar la cerca per format dels continguts.
-Consulta per navegació o data: L’Hemeroteca  permet la cerca per data. L’abast cronològic la converteix en una de les millors del país en el seu camp (hemeroteca de publicació periòdica), per no dir la millor.
Presentació dels resultats
-Possibilitat d’ordenar els resultats: el menú que presenta els resultats obtinguts de la cerca ens permet ordenar els resultats per rellevància o data. També podem amagar o mostrar la línia del temps que ens mostra els articles ordenats cronològicament.
-Identificació dels termes de cerca en els resultats: Els termes de cerca apareixen en negreta enmig del paràgraf on es troben. Si les paraules estan separades per moltes línies, entre frases hi ha punts suspensius. Visualment no és molt senzill identificar les paraules que has cercat entre tanta lletra.
-Presentació de documents relacionats: L’eina de La Vanguardia permet consultar la resta del número on està l’article que hem cercat.
-Gestió dels resultats (imprimir, enviar, serveis participatius...): Les funcions de “descargar”, “enviar a un amigo”, “Twitter”, “Google+” i “Facebook” estan a la vista i són fàcils d’utilitzar.
2) Fer i comentar una cerca (temàtica del blog)
La meva cerca ha estat “TEATRO AND BARCELONA”. He obtingut 23.356 resultats perquè he demanat els documents compresos entre l’1/02/1881 i el 31/12/2012. He limitat la cerca als últims 5 anys. Aquesta vegada n’he obtingut 1035. La presentació de resultats és intuïtiva, de manera que no ha estat complicat trobar documents interessants referits al teatre que s’hi fa a Barcelona. Per reduir el nombre de resultats i trobar quelcom més concret hauria hagut d’afinar la cerca.
3)Fer una valoració crítica de l’hemeroteca.
Tal com he comentat, l’Hemeroteca de La Vanguardia és una de les més completes que s’ofereixen gratuïtament a la xarxa. Molts diaris també en tenen, tot i que sovint són de pagament. Val a dir que aquesta en concret ofereix la possibilitat de consultar articles molt antics, que poden ajudar-nos a interpretar la història del nostre país en clau periodística. La presentació dels resultats és clara, com també ho són les instruccions per acotar la cerca. Recursos com el cercador per data et porten directament al diari que es va publicar el dia que escullis. D’aquesta manera he sabut que el dia que vaig néixer es van convocar eleccions anticipades, els agricultors catalans i bascos llençaven carxofes pels carrers com a protesta i el diari costava 60 pessetes. A part de pal·liar la curiositat, l’Hemeroteca de La Vanguardia pot servir per estudiar fenòmens que es perllonguen en el temps i en tot cas, és una font molt valuosa i gratuïta.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario